Hasizom erősítő gyakorlatok – Felülések kezdőknek és haladóknak

Napjainkban lényeges szempont  tesi fittségünk szempontjából a hasizom erősítése, amit megfelelő és rendszeres hasizom gyakorlatokkal (viszonylag) egyszerűen elérhetünk . Az igény kialakulásának okai oda vezethetők vissza, hogy a modern kori társadalom rengeteget foglalkozik a küllemmel és bizony a hasizom az egy olyan pontja az emberi testnek, ami majdnem minden helyzetben láttatni engedi magát. Tavasszal és nyáron lehet ez főleg probléma, hiszen ilyenkor az ember kevesebb réteget hord magán,ami esetleg eltakarhatná a pocakját.

Továbbá egészségügyi szempontból se mindegy, hogy izmos  és egészséges hassal rendelkezünk vagy esetleg felesleges és zavaró zsírpárnákkal van kibélelve. Mindennapi tevékenységünk során elengedhetetlenül fontos a megfelelő kondíció, amihez hozzátartozik a hasizom erősítése is.  Ne is szaporítsuk tovább a szót, lássuk a felüléseknek milyen fajtáival találkozhatunk.

Első lépés, hagyományos felülés a feszes hasizmokért

Hagyományos felülésA gyakorlatot fekvő helyeztben kell elvégezni, célszerű polifómot rakni magunk alá a kényelmesebb elhelyezkedésért. Lábunkat felhúzva (könnyítésként beakaszthatjuk bordácsfal fokai közé vagy megkérhetünk valakit, hogy üljön rá a lábfejünkre) kell elvégezni a mozdulatsort, a lényeg, hogy ne mozgassuk lábunkat! Kezünk vagy a fejünk alatt legyen összekulcsolva, vagy ellentétes kézzel vállunkat megragadva a mellkasunkra helyezzük azt.

Felülés során emeljük fel a törzsünket, figyelve arra, hogy a hasizmunk végezze el a munka oroszlán részét! Ne mozgassuk a lábunkat és ne próbáljunk rásegíteni lábunkkal a felülésre. Nehezíthető a gyakorlat, ha mellkasunkra könnyebb súlyt helyezünk.

Dolgoztassuk meg az oldalsó hasizmainkat is, felülés törzsfordítással

Felülés törzsfordítássalA kiinduló helyzet hasonló az előzőhöz, a lábak körülbelül 30 fokos szögben legyenek felhúzva és fekvő helyzetben végezzük el a hasizom gyakorlatot. Annyiban különbözik a felülés az előzőtől, hogy felemelkedés közben körülbelül félúton el kell fordítani a törzsünket úgy, hogy a bal könyökünk meg tudja érinteni a job térdünket és fordítva.

Felső hasizmok megmozgatása, a hasprés

HasprésA hasprés kiváló módszer arra, hogy erősítsük a felső hasizmainkat. A kezdőhelyzet hanyatt fekve, lábunkat egy székre vagy bármilyen hasonló célt szolgáló eszközre felhelyezve (esetleg maradhatunk az előzőekben bemutatott felhúzott lábnál is). A kezünk összekulcsolva a fejünk alatt legyen. Felülés során úgy távolodjunk el a földtől, hogy lapockáink körülbelül 3-5 cm-re legyenek elemelkedve tőle. Magyarul tehát nem kell teljes felülést végezni, csupán a felső törzsünket kell mozdítani a megfelelő hatás elérése céljából. Minden egyes felemelkedésnél 1 másodpercig tartsuk meg a pózt, majd óvatosan ereszkedjünk vissza a földre.

Végezetül egy kis érdekesség arról, hogyan kell felülést végezni a katonaságban.

A következő videó azt mutatja be, hogy a katonaságnál milyen technikával kell felülést végezni.  FIGYELEM, mindenki saját felelősségre próbálja ki a pózt!

Nincs hozzászólás

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

close
Tedd fel kérdésedetTedd fel kérdésedet